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Not examined English translation! 
Valid is only the German-language original! 
 
 
§ 19 para. 3 no. 1.b Road Traffic Type Approval Act (StVZO)  
 
Extract from the type approval for after-market modifications to a vehicle 
 
Annexes: 2 samples 
 
 
Question or problem: 
 
According to § 19 para. 3 no. 1.b, the type approval of a vehicle does not lapse if the after-market 
installation or mounting of equipment/parts in or on the vehicle has been approved under a Gen-
eral Type Approval (Allgemeine Betriebserlaubnis - ABE) or an extension for the vehicle. As proof, 
the driver of a vehicle modified in such manner is required under § 19 para. 4 of the Road Traffic 
Type Approval Act (StVZO) to carry a photocopy of an extract of the General Type Approval. 
There have been repeatedly questions in connection with the preparation of this extract from the 
type approval, in particular with respect to form and contents of the required documents. 
 
 
Solution: 
 
According to § 19 para. 7 StVZO, the procedure under § 19 para. 3 no. 1.b StVZO is also applica-
ble to overall EC type approvals.  
 
It can be applied only if the respective equipment is described in the type approval itself, or in a 
system approval, upon which the type approval is based.  
 
The approval holder or an authorized representative of same can request an extract of the type 
approval from the Federal Motor Vehicle Department.  
 
The expertise required to that effect has to be prepared by a technical inspection agency for motor 
vehicle transport in accordance with the sample provided in Annex 1 and in compliance with Type 
Approval Information System sheets no. 03-00 and 03-01.  
 
The expertise makes reference to the type approval and its amendments. If the situation in ques-
tion is contained merely in an amendment to a system approval (extension without extension num-
ber), the extract of the type approval must not only show the status of the type approval, but also 
the applicable update of the system approval. 
 
Moreover, the terms set forth in §§ 19 and 27 StVZO shall also apply for the after-market modifica-
tion of vehicles. 
The vehicle owner may install or mount parts/equipment in or on the vehicle under his own respon-
sibility. In case of safety-relevant modifications, an acceptance inspection may be required under 
the terms of § 19 para. 3, no. 3 and 4 StVZO.  
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The procedure under § 19 para. 3 and 4 StVZO does not provide for the installation or mounting of 
parts with installation certificate from a specialized workshop (“Fachwerkstatt”). The only exception 
are exhaust gas cleaning systems, for which installation and installation certificate by an approved 
exhaust emission testing facility (“AU-Werkstatt”) is permitted. 
 
Any modifications made to vehicles in accordance with this procedure can also be approved retro-
actively. In such case, an adequate description must be provided explaining, for which vehicles 
with earlier approval statuses the modifications may still be made. 
 
If necessary, suitable installation instructions must be supplied to the vehicle owner.  
 
In the cases referred to in § 19 para. 3 no. 1.b, the vehicle driver must carry the extract of the type 
approval and, if applicable, a certificate of installation.  
 
It is recommended to have a Technical Service prepare the “extracts from the type approval” re-
quired for this procedure in accordance with the sample in Annex 2.  
 
 
Flensburg, 23 May 2005 
412-090/600 
Reimer Speck 
 
 


