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Directive 94/20/EC Annex VII, clearance for coupling balls 
 
 
Question or problem: 
 
According to Directive 94/20/EC, Annex VII, coupling balls of vehicles pertaining to the classes M1, 
M2 < 3.5 t, and N1 are required to have the clearances described in figure 30. 
 
The lateral view shown in figure 30 has given rise to questions or misinterpretations with respect to 
the required clearance.  
 
 
Solution: 
 
In Directive 94/20/EC, Annex VII, figure 30, the angle of 45o applies from above the ball to a verti-
cal border line that lies no more than 100 mm behind the base of the clearance. The extension of 
the 45o line beyond the 100 mm border line is only for measuring purposes.  
 
Figure 25 of ECE Regulation 55-01 contains other parameters in this matter that are less confus-
ing.  
 
In addition, it is being determined that, in reference to § 30 of the German type approval act 
(StVZO), the fulfillment of the requirements concerning the clearances also applies for vehicles 
that are exempted under Directive 94/20/EC, Annex VII, para. 2.1.1, e.g. vehicles class N2, and 
for which type approvals are being or have been granted in accordance with national regula-
tions.  
 
In the national design type approval procedure for coupling balls, the clearances must comply with 
the requirements of DIN 74058.  
 
The said requirements do not apply for off-road vehicles referred to in Annex II of Directive 
92/53/EEC.  
 
In their respect, please refer to info sheet 04-01, which deals with clearances of off-road vehicles.  
 
 
Flensburg, 29 July 2005 
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