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Indication of Axle Loads in Approval Documents and Registration Certificates 
 
 
Question or Problem:  
 
Introduction of the new registration certificates pursuant to EC Directive 1999/37/EC also im-
pacts the indication of permissible axle loads. The technically permissible axle loads as well as 
the maximum permissible axle loads applicable in the respective member state must be indi-
cated in Part I of the registration certificate.   
Based on initial experiences with the new registration certificates, the question arose as to how 
to make these indications for vehicles with so-called axle groups.  
 
 
Conclusion:  
 
International provisions on masses and dimensions as well as Directive 96/53/EC on maximum 
permissible weights in cross-border traffic and section 34 of the Road Traffic Type Approval Law 
(StVZO) regulating axle loads and maximum permissible weights each take reference to the in-
dication of the permissible masses for single, double, or triple axles.  
Axle group is defined as follows in Directive 97/27/EC:  
”The axle group refers to axles as part of the axle aggregate. In case of two axles the group is 
called a double axle and in case of three axles it is called a triple axle. A single axle is deemed 
an axle group made up of only one axle.”  
 
The previous Directive, regulating vehicle registration, has already required that for double axles 
in terms of section 34 StVZO, the axle load applicable to such a double axle be entered in the 
vehicle documents. The same procedure is described in the Federal Motor Vehicle Department 
(Kraftfahrt-Bundesamtes (KBA)) guideline for the completion of registration certificates.  
 
This means the following:  
In field 7 and the following “Technically permissible maximum axle load / mass per axle group” and 
in field 8 and the following “Maximum permissible axle load in the respective member state” the 
axle group loads / masses must always be indicated.  
 
However, in field L the actual number of individual axles must be indicated.  
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The basis for the registration certificate's data are the approval documents, certificates of confor-
mity (CoC) and data confirmations. In order to allow for proper and accurate data transfer and 
adoption, it is vital that such documents include the information as described above.  
Since it cannot be seen from the above-mentioned documents whether the specified axles are sin-
gle axles or axle groups, it is necessary that the Technical Services and manufacturers enter the 
loads / masses of the respective axle configurations in the relevant documents as described 
above.  
 
The same applies to class M1 vehicles (e.g. double-axle RVs), even if the CoC does not provide 
for a differentiation between axles and axle groups.  
 
 
Flensburg, 14 November 2005 
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