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EEC type-approval for mobile cranes according to Directive 2007/46/EEC; 
- Requirements regarding to devices for indirect vision; field of vision of front mirrors 

class VI  
 
Question or problem: 
After coming into force of the Framework Directive 2007/46/EEC mobile cranes are de-
scribed as special purpose vehicles in Annex VI of that Directive. The requirements to be 
fulfilled by mobile cranes are stated in Appendix 5 to Annex VI. Section 8 of that appendix 
refers to Directive 2003/97/EEC that describes requirements regarding to devices for indirect 
vision. By allocation of letter X to section 8 it is stated that no exemptions other that those 
specified in the regulatory act are permitted. 
 
In practice the obstacle to visibility in the field of vision of the front mirror due to the installed 
hook bottom block may be more then the 10 % which are allowed according to Directive 
2003/97/EEC Annex III section 5.8.2. 
 
Under which circumstances is a positive expert opinion possible, in case of an obstacle to 
visibility of more then 10 %? 
 
Result: 
Evaluation may be carried out according to ECE Regulation no. 46 in the wording of the 02 
series of amendments. Regarding to exterior mirrors section 15.2.4.8.2 may be taken as a 
basis. According to that stipulation also a mobile crane (over 7.5 t) must be equipped with a 
front mirror class VI. The field of vision may be restricted by more then 10 %, if the degree of 
restriction is caused by the special purpose as a mobile crane. 
 
If this approach is applied in connection with a technical report for granting of a type-approval, it 
will be necessary to state the extent of the obstacle to visibility. Furthermore it will be necessary 
to state, if that extent of the obstacle to visibility exceeds the extend unavoidable due to the 
special purpose of the vehicle. 
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